Konjakas ir jo gamyba

Konjakas

Ar žinote, kad konjakas savo vardą gavo dėl Cognac miesto Prancūzijoje, kurioje jis buvo pradėtas gaminti? Konjakas gaminamas vietovėje, kurioje taip pat gaminamas ir labai puikiai visame pasaulyje žinomas vynas.

Norint pagaminti konjaką, reikia įgyvendinti labai griežtus reikalavimus. Pavyzdžiui, konjakas turi būti gaminamas iš specifinių vynuogių. Brendis turi būti du kartus distiliuojamas varinėse talpose ir brandinamas mažiausiai du metus prancūziškose ąžuolinėse statinėse. Konjakas brandinamas tokiu pačiu būdu kaip ir viskis ar vynas, kai yra laikomas statinėse. Didžioji dauguma konjako rūšių brandinamos kur kas ilgiau nei nustatyta šio alkoholinio gėrimo gaminimo reikalavimuose.

Kaip jau buvo minėta šie alkoholiniai gerimai yra gaminami iš tam tikrų vynuogių. Galiausiai gaunamas baltasis vynas, kuris konjakui suteikia sausumo. Nors toks vynas, iš kurio išgaunamas konjakas, buvo apibūdinamas kaip labai neskanus – jis puikiai tinka distiliavimui ir brandinimui.

Jei kalbėtume apie patį fermentavimo ir distiliavimo procesą, reikėtų paminėti, kad tuomet, kai vynuogės yra išspaudžiamos, išsiskyrusios sultys yra fermentuojamos dvi arba tris savaites, kartu su raugu, kuris cukrų paverčia į alkoholį. Papildomai jokiu būdu nededama nei cukraus, nei sieros. Tuo metu vyne būna apytiksliai 7-8 proc. alkoholio tūrio. Distiliavimas vykdomas tradicinės formos varinėse talpose – jų dizainas ir išmatavimai taip pat yra labai griežtai kontroliuojami. Būtina atlikti du distiliavimo procesus. Išgaunamas bespalvis spiritas, kuriame yra 70 proc. alkoholio tūrio. Kai baigiama distiliuoti, brandinimas trunka keletą arba daugiau metų. Tai atlikus, konjakas gali iškeliauti į rinką. Nors pradžioje jo alkoholio tūris gali siekti minėtus 70 proc., vis dėlto tuomet, kai konjakas brandinamas ąžuolinėse statinėse ir sąveikauja su oru – jo alkoholio tūris sumažėja, apytiksliai trimis procentais per metus. Tuomet prarandamas ne tik alkoholis, bet ir vanduo. Tačiau alkoholis prarandamas greičiau nei vanduo, todėl galutiniame etape jame esantis alkoholio tūris būna apytiksliai 40 proc.

Konjako istorija ir jo gamybos procesas yra labai įdomus ir ilgas, todėl jei esate šio gėrimo mėgėjai, vertėtų plačiau pasidomėti įvairiais aktualiais aspektais.